keskiviikko 17. elokuuta 2011

Deilig å være finsk....

Tuula kirjoitti blogissaan joistakin eroista Suomen ja Norjan välillä. Hyviä huomioita, itseni on aina niin hankala keksiä ja huomata niitä eroja, paitsi lounasaikaan jolloin yleensä muistan mainita SUOMALAISET LOUNAAT joka päivä. ;) Muuten tulee sitten mieleen lähinnä sellaisia valtavan isoja asioita kuten että Suomessa vihannekset ja hedelmät punnitaan kaupassa itse (paitsi silloin kun se sattuu turistilta Iisalmen Prismassa unohtumaan ja kassan täti juoksee äkkiä pussien kanssa vihannesosastolle jonon kasvaessa takana) kun taas Norjassa kassoilla on vaaka siinä liukuhihnojen välissä. Ja tietenkin että Norjassa kurkkuja myydään kappalehintaan eikä kilohintaan, mikä on todella älytöntä ja raivostuttavaa! Onkohan sitä vastaan kukaan vielä perustanut nettiadressia?

Mutta niiden kurkkujen lisäksi meikäläisenkin olisi aika ottaa kantaa kysymykseen kaksoiskansalaisuudesta. Ja toivoisin tietenkin että mahdollisimman moni ainakin teistä Norjassa asuvista tekisi samoin. :) Tuula kertoi jo kirjoittaneensa suurkäräjien puolueille asiasta ja aikoo tehdä sen uudelleen, ja mitä useampi heille lähettäisi jonkinlaista viestiä, sitä nopeammin jotain voisi tapahtua.

Toisin kuin esimerkiksi Suomessa, Ruotsissa ja Islannissa, Norjassa ei maahanmuuttajille lähtökohtaisesti sallita oikeutta kaksoiskansalaisuuteen. Suomalaisen on ensin haettava vapautusta Suomen kansalaisuudesta voidakseen saada Norjan kansalaisuuden. Norja voi sallia poikkeuksen vain sellaisissa tapauksissa että lähtömaan lainsäädäntö ei esimerkiksi anna lupaa kansalaisuudesta vapautumiseen. Suomesta tällaista kieltoa on ehkä turha yrittää pyytää. :)

Ja sehän ei tule kysymykseenkään että minä luopuisin Suomen kansalaisuudesta, varsinkaan kun asia on näin päin että Suomi hyväksyisi kaksoiskansalaisuuteni, Norja ei. Kaikki läheiseni avokkia lukuunottamatta asuvat Suomessa, minulla on omaisuutta Suomessa, minä käyn viikottain syytämässä palkkatulojani suomalaisiin kauppoihin. Siis totta kai minulla on oltava äänioikeus eduskunta- ja pressanvaaleissa, mikä siitä muuten tulisi!

Kaksoiskansalaisuuden ongelmia on norskien mukaan mm. että siitä syntyy ylimääräisiä kuluja (voi että, kyllä sitä rahaa riittää muuten syytää ulkomaille lapioin ja kauhakaivurein, mutta jos omassa maassa jokin asia maksaa niin se on h-i-r-v-e-e-t-ä), plus tietenkin lojaalius- ja integroitumiskysymykset. Melkein että vihkivala pitää vannoa ja luvata olla katselematta aidan toiselle puolen. ;) Omalla kohdallani kuten muiden jotka odottavat kaksoiskansalaisuuden mahdollisuutta, sekin kääntyy vähän päälaelleen; mehän pysymme "lojaaleina" lähtömaallemme koska meidän ei anneta olla lojaaleja molemmille. Todellisuudessahan sillä ei ole mitään tekemistä minun norjalaiseen yhteiskuntaan integroitumisen kanssa, lukeeko passissa suomalainen vai norsk. Sillä voi olla jonkinlainen merkitys, onko minulla äänioikeus parlamenttivaaleissa, mitä minulla nyt siis ei ole. Mutta kansalaisuudesta se tuskin muuten on kiinni.

Toivottavasti moni kirjoitustaitoinen laittaa viestiä suurkäräjille. :) 

7 kommenttia:

 1. Olen kevään aikana blogissani luvannut juttuja,jotka näköjään toteutuvat vasta pitkällä viiveellä. Tämän asian elikkä kaksoiskansalaisuudesta puolueille kirjoittamisen, aion kuitenkin hoitaa nopeasti.
  Sen kirjeen aion pistää esille minun blogiin.
  Jos ei ala näkymään kohtuuajan kuluessa niin saa nuhdella :)

  VastaaPoista
 2. Voi kun tulin iloiseksi, etta otit asian esille taallakin! Ja nyt ei kun kirjoittamaan asiasta paattajille sinakin niinkuin Avletto! Mukavaa torstaipaivaa!

  VastaaPoista
 3. Edelleen suhteellisen tuoreena maahanmuuttajana tämä kansalaisuusasia ei juurikaan ole pyörinyt mielessäni. Mutta on se kyllä kumma, että kaikenlaisia verukkeita keksitään... Tulee ihan mieleen, että se ylistetty monimuotoisuus ja suvaitsevaisuus on lopulta vain sanahelinää, kun maahanmuuttajilta kuitenkin kielletään tiettyjä asioita, jotka lähes kaikkialla muualla ovat täysin normaaleja.

  VastaaPoista
 4. Heli nyt osuit ytimeen.Suvaitseva monikulttuurisuus on teoriassa niin paljon helpompaa sanoo 11 eri kansallisuuden kylässä asuva.

  VastaaPoista
 5. Hienoa, Avletto, itse ajattelin samaa, eli jos saisin kirjoitettua jonkinlaisen kirjeen niin laittaisin sen tänne blogiin... katsotaan. Ensi viikon alussa minulla on muistaakseni jokin iltavuoro, hiljainen ilta töissä olisi paras paikka kirjoittaa tuollaista kirjettä, ehkä. :)


  Tuula, passikysymys vaan tuli itselläkin ajankohtaiseksi kun suunnitteilla on viikonloppureissu Venäjän puolelle syksyn aikana ja viisumihakemukseen tarvitaan passi joka on voimassa puoli vuotta matkan jälkeen. Piti ruveta sitten kyselemään miten saan uuden passin pikapuoliin kun omani on voimassa vain tammikuun alkupuolelle. Helpointa kuulemma käydä Ivalossa poliisilaitoksella...

  VastaaPoista
 6. Heli, aivan totta!! Suuria, kauniita, ruusuisia sanoja tässä maassa rakastetaan yli kaiken, käytäntö on sitten hyvin monesti jotain ihan muuta...

  VastaaPoista
 7. Helin tavoin en ole hirveesti pohtinut tata asiaa. Koska olen ollut taalla niin vahan aikaa. Mutta olen kuitenkin synnyttanyt taalla lapsen ja tulen synnyttamaan toisen. Ja edes he eivat saa kaksoiskansalaisuutta. Jos joku tekee jonkun aadressin niin laitan nimen alle;) Keksitaan jotain:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :o)