torstai 3. toukokuuta 2012

Jeg er ferist = olen lomalainen? :)

Yleinen kyltti Norjan maatalousalueilla:


Eli siinähän on kaksi sanaa, fe = karja ja rist = ritilä. Kyseessä on siis yksinkertaisesti tuollainen tien poikki menevä ritilä joka korvaa laidunaidan tien kohdalla.Tänään parin tuollaisen kyltin ohi ajellessa tuli mieleen ensimmäinen kohtaamiseni Ferist-kyltin kanssa. Tiesin silloin että ferie tarkoittaa norjaksi lomaa ja turist tietenkin turistia. Ajattelin että kai tuo sana on jotenkin samaa sukua niiden kanssa - ferist tarkoittaa varmaan lomalaista! Ja olihan se minusta aika hauska juttu että lomalaisista varoitetaan oikein liikennemerkillä huutomerkin kera.

Tyhmyyteni karjaritilän kanssa ei suinkaan rajoittunut kielivaikeuksiin, vaan minä en tietenkään ymmärtänyt että noissa ritilöissä saattaa kulkea sähkövirta. Annoin siis kerran nuoren Pikkulikan tassutella kapean ritilän yli. Ja arvatkaapa painoiko koira sen jälkeen peppua maahan jo puoli kilometriä ennen sitä paikkaa kieltäytyen jyrkästi lähestymästä sitä...

░☼‿☼░☼‿☼░☼‿☼░☼‿☼░☼‿☼░☼‿☼

Tänään minulla oli vapaapäivä ja koska sää oli liian kaunis ikkunanpesuun (se on ikkunoiden pesussa suurin ongelma, että sää on aina joko liian hyvä tai liian huono), ajelin kevään ensimmäisen retken suosikkibeachilleni Grense Jakobselviin. Tie tunturin yli avattiin taas joitakin päiviä sitten.

Tunturiin oli ilmestynyt uusi kyltti, "Norjan vanhin tunturi". Googletin ja ilmeisesti tämä pitää paikkansa, Jarfjordissa on 2900 miljoonaa vuotta vanha tunturi "Humpen", joka on tiettävästi Norjan vanhin. Korkeutta sillä on vaivaiset 155 metriä, kovin se on kulunut. :)Grense Jakobselvissa oli tuulista ja hiljaista, paratiisini oli entisellään. :)


Kalliolla otin kuvia näistä, yritin kysellä Facebookissakin että mitä lintuja ne ovat. Arvaisin että merisirrejä (fjæreplytt) mutta en ole yhtään varma.Ilman evästä ei tietenkään suuri linnunpentubongarikaan  elä:


eikä myöskään bongarin paras ystävä:


...joka joutui tosin bongailemaan välimatkan päästä.

9 kommenttia:

 1. Ei kyllä minullekaan olisi tullut mieleen, että karjaritilästä voi kulkea sähkö. Eipä sitä kai kengät jalassa kulkiessa huomaakaan.

  Norjan yhdyssanat ovat joskus hämääviä. Minulla en edelleen usein vaikeuksia hahmottaa niitä tekstissä. Ferist, ihan selvästi lomalainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei huomaa, huomasin sen vain koiran reaktiosta. :-S Se otti sähköaidankin kanssa joskus kuonokontaktia (kun niitä lampaiden laitumia siirreltiin pitkin mäkiä) ja kyllä on koiralla pitkä muisti noissa sähköjutuissa...

   En tiedä onko niissä ritilöissä sähköä vai johtiko se vain jotenkin sitä sähköä aidasta...

   Poista
  2. En oo minäkään tajunnu että niissä vois olla sähköä enkä ole muuten yhdenkään yli kävellyt :D Täällä niitä siis on myös mutta ei tollai hienolla kyltillä varustettuna. Tosi hienoja kuvia!

   Poista
 2. Sähkö??? Aivan uusi tietoa mullekin!! Meitä naurattaa (halvat huvit) lähistöllä olevian "speed bumpsien" (näin aikaisin aamusta en saa suomenkielistä nimeä päähän...) kyltti "farts dempere" En ole varma onko tuo yhdyssana ja menikö kirjoittaminen nyt aivan oikein, mutta englannittainhan tuossa varoitellaan aivan muusta. :) Mukavia kevätretkiä sinne!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, niin ja fartskontroll on varmaan kanssa englanninkielisten mielestä hauska sana! :D Ja norskit pokkana kääntää sen englanniksi että fart control. ;))

   Poista
 3. Onneksi rannat ovat jo sulat... ainakin laskuveden aikaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei kaikki rannat ole vielä sulat mutta tuolla G. Jakobselvissä ne on kai aina...

   Poista
 4. Merisirripä hyvinkin. Heh,feristhän kuuluu samaan sanaluokkaan kuin sähköinen rasvalukko elikkä elektrisk felås. Eikös se niin mene. Mulla oli kauan aikaa sitten nuoruudessa isin beaglen kanssa hieman samanlaisia kokemuksia. Olin vasikka-aitauksia kunnostamassa, aluksia niittämässä, Ressu (omaperäinen nimi) oli mukana. Se sai iskun alalangasta ja ulvahti. Minä nauroin kun näytti niin hauskalta. Koira loukkaantui katkerasti ja oli muuten pitkään suutuksissa. Ja väisti paimenpoika aidat kaukaa. Olisi taatusti pysynyt vasikoiden aitauksessa jos sinne olisi laittanut jaloittelutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne pitkävihaisia sille sähköiskulle. :D Vaikka koko aitaa ei olisi enää olemassakaan, niin koira kyllä muistaa missä sitä on kerran kuonolle näpäytetty.

   Poista

Kiitos kommentistasi! :o)