tiistai 12. huhtikuuta 2011

Turkispolitiikkaa

Norjassa: Arbeiderpartiet eli työväenpuolue ratkaisi viime viikonloppuna oman ja samalla hallituksen enemmistön kannan: turkistarhaus pitäisi lopettaa siirtymäajalla. Mitäänhän ei varmaankaan tapahdu ainakaan ennen vuotta 2013, koska sinne asti turkistarhoille on jo myönnetty aikaa elinkeinon kehittämiseen.

Suomessa: Turkistarhaus ei ole tainnut olla oikein kuuma peruna näiden eduskuntavaalien alla, mutta sentään löytyy kansalaisaktivisteja jotka keskustan vaalijulistetta moderoimalla halusivat auttaa Kiviniemen Maria tuomaan esille oman rakkautensa turkiksia kohtaan. (Alkuperäisen julisteen teksti oli "Haluatko muuttaa Suomea? Niin minäkin." ja ilme hiukan vakavampi.)

Kuva: mtv3

Minä en olisi erityisesti turkiselinkeinoa vastaan, jos vain niille ketuille saataisiin mukavat oltavat, edes sellaiset kuin eläintarhassa. 1000 neliötä (Suomessa 600) tilaa juosta, kaivella ja muuten vain kettuilla. Mutta koska sellaiseen ei taitaisi minun eikä edes naapurin verorahat riittää, niin ei kun vaan lappu luukulle. Ehkä jonkin turkistarhan tiloihin voisi perustaa turkistarhaaja-tarhan, jossa siis elinkeinonsa menettäneet tarhaajat laitettaisiin verkkohäkkiin, ja pääsymaksua vastaan pääsisimme katsomaan miten hyvin he siellä viihtyvät virikkeenään pakollinen puukapula. Tietenkin jotkut terroristit hyökkäisivät sitten öiseen aikaan tarhoille joko salakuljettamaan kaljaa näille häkkitarhaajille, tai pahimmassa tapauksessa jopa päästämään heidät karkaamaan Närpiön grillibaariin, mistä olisi arvaamattomat seuraukset turvalliseen häkkiin tottuneille tarhatarhaajille. Mutta riittäisipähän viranomaisilla ja oikeuslaitoksella tekemistä syyllisiä jahdatessa. :)

2 kommenttia:

  1. En ole minäkän mikään viherpiipertäjä siinä mielessä että kuoleminen kuuluu elämään, oli se sitten turkisten tai ruuan tuottamista varten mutta MIKSI oi miksi noilla eläimillä ei voisi olla edes vähän inhimillisemmät olot????? Niin pienillä asioilla jo voisi saada niiden elämästä vähän parempaa... Typerät tarhurit vaan eivät osaa kompromissata joten minäkin sanon että lappu luukulle! Possut, kanat ja muut tuotantoeläimet ovat sitten luku erikseen koska tarviihan meidän syödä eli ei voi laittaa lappua luukulle mutta niin paljon voisi niidenkin hyvinvoinnin eteen tehdä enemmmän.

    VastaaPoista
  2. Juu, olen samaa mieltä, en ole mikään "voi söpöä eläinparkaa kun se tapetaan"-ajattelija. Tuotantoeläinten oloja pitäisi parantaa tosi paljon, mutta sentään on olemassa ns. hyviä esimerkkejä joita silloin tällöin näkee esim. tv:ssä, isot avarat tilat ja eläimet pääsee käymään päivittäin ulkona vuoden ympäri jne. Haluaisin vaan että kaupassa myytävissä tuotteissa sanottaisiin selvästi mistä paikasta kyseinen tuote on lähtöisin, ja että kuluttaja voisi ihan oikeasti valita millaista eläintenpitoa ostovalinnoilla tukee. Onnellisen lehmän maitoa odotellessa. :)

    Turkiksiakaan en vastusta, kun ne ovat eläimistä joilla on ollut oikea elämänarvoinen elämä ja jotka sitten mahdollisimman kivuttomasti lopetetaan ja käytetään, totta kai silloin on järkevintä käyttää myös niiden taljat ja turkit. Mutta eri asia on kettu koko elämänsä plus-miinus neliön kokoisessa verkkohäkissä, jollaisessa ei ole esim. koiraa lupaa pitää ollenkaan! Ja suurimmaksi osaksi vain ihmisen turhamaisuuden tähden. Ei voi mitenkään hyväksyä...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :o)