lauantai 17. syyskuuta 2011

Tribute to seat belt

Yhtenä iltana oltiin miehen ja koirien kanssa kävelemässä pimeää tietä pitkin kun ojasta kajasti yhtäkkiä valoa. Siellä oli farmariauto aika kauaksi tieltä luiskahtaneena, ja ohjaamossa paloi valo.

Pari kertaa aiemmin olen kohdannut saman näyn ja varsinkin jos on yksin liikkeellä hiljaisella tiellä myöhään illalla tai yöllä, niin kyllä siinä karvat nousevat pystyyn. Koskaan ei kuitenkaan ole ketään onneksi ollut autossa sisällä. Kuten ei nytkään. Todennäköisesti siinä oli selvitty pelkällä säikähdyksellä, ainakin jos turvavyö oli kiinni.

Itselläni on ollut niin paljon onnea että minulla on vanhemmat jotka ovat aina vaatineet turvavyön käyttöä kun vain autoa on liikutettu. Sitä ei tajua ennen kuin aikuisella iällä ja erilaisia vyönkäyttötapoja kohdanneena miten tärkeää se on että turvavyöstä tulee rutiininomainen asia. Nyt taloudessani on ihminen joka periaatteessa kyllä käyttää vyötä "aina" autoillessaan, mutta joka ei ihan aina muista laittaa sitä kiinni ihan heti. Se on minusta täysin käsittämätöntä. Housun vetoketjun voi unohtaa laittaa kiinni, ja minun syntymäpäiväni voi unohtaa, mutta eihän turvavyötä VOI mitenkään unohtaa!?

Norjassa on ollut jo pitkään teiden varsilla Tielaitoksen julisteita joissa muistutetaan turvavyön käytöstä. Husk bilbelte - eli muista turvavyö. Sitä en tiedä minkä verran näillä julisteilla on ollut vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen, mutta ne ovat minusta visuaalisesti aivan loistavia. Todella yksinkertainen mutta vaikuttava idea.

Tänään kun kävin EU:ssa tyypillisillä liha-kalja-ostoksilla niin ajattelin että laitanpa kameran filmaamaan kun lähestyn sellaista bilbelte-julistetta. Kamera jäi sitten siihen kojelaudan päälle ja siinä kävi kuten siinä yleensä käy, mutta tällä kertaa se aikaansai minusta ihan asiaankuuluvan efektin joten annoin sen päästä mukaan. :D

Turvallista tielläliikkumista kaikille pimeneviin iltoihin!

4 kommenttia:

 1. Täysin samaa mieltä sun kanssa. Sekä turvavyön käytöstä,  että noista plakaateista. Aivan loistavia ja kyllä säväyttävät.
  Kiinnitin sun videossa huomiota  myös siihen , että ruska  on pidemmällä Støssä ( tai siis oli kun läksin)
  kuin teillä nyt. Toisaalta taidetaan olla pohjoisempana tai ainakin yhtä pohjisessa kuin te.

  VastaaPoista
 2. Täällä ei maaruska ole vielä päässyt kunnolla vauhtiin, paikka paikoin tietenkin enemmän. :) Mutta niinhän tuo kesä jatkuikin tänä vuonna pitkään. Joten helppo uskoa että ootte edellä.

  VastaaPoista
 3. Mua odotti toi sama naky viimetalvena kun ajoin yksin taalta Ivaloon. Auto ojassa, valot naytti taivaaseen ja ma yksin matkalla. Sydan tykytti, mutta pakko oli menna apuihin. Onneksi kuski oli kunnossa ja hinausauto jo matkalla.
  Noi on ihania noi kyltit. Mun kaveri luuli, etta siina puhutaan jotain huskykoirista:) Husk bilbelte:) Olit just tulossa meidan "turskajoelle" kun kamera tippui:)

  VastaaPoista
 4. Haha, ai että käytä turvavyötä huskyajelulla! ;) Multakin on moni suomalainen kysyny että mikä ihmeen husk. Onhan se vähän hassu sana. 

  Olen ollut joitakin kertoja siinä Strömmen brun lähellä seuraamassa kalastusyritystä, mutta kalaa en ole nähnyt. Yleensäkin kalat karttaa kyllä minun läsnäoloa..

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :o)