keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Sámi Rock :)

Ruksi seinään: meikäläinen kävi teatterissa.

Jotain kesäteattereiden esityksiä lukuunottamatta (kesäiltanahan on mukava istuksia ulkona, siinä menee sivussa vaikka jokin teatteripätkäkin) en ole paljon teattereiden penkkejä kuluttanut. Eikä se johdu pelkästään tarjonnan puutteesta. :D

Poikkeuksen tekee saamelainen Beaivváš-teatteri. Heidän esityksiään olen käynyt katsomassa aina kun niitä on sattunut kohdalle. Rakastan niitä. Ja tänään he olivat ensimmäistä kertaa Kirkkoniemessä! Vihdoinkin!

Esitys kävikin tänne malmikaivospaikkaan erittäin hyvin. Näytös on nimeltään Min duoddarat tai Våre vidder III, eli Meidän tunturit III. Saamelainen rock-musikaali. Kolmonen siksi että kyseessä on musikaalin kolmas versio. Ensimmäisen kerran samainen Beaivváš esitti sen jo vuonna 1981.

Aihe eli yli äyräiden kasvava kulutus ja suurten firmojen ahneus pohjoisten alueiden luonnonrikkauksia kohtaan ei valitettavasti ole yhtään vähemmän ajankohtainen nyt 30 vuotta myöhemmin. Joten vain pienemmät seikat ovat tarvinneet päivitystä. Esimerkiksi kaverin kanssa kaivostoiminnan aiheuttamista haitoista tunturissa keskustellessa kaivetaan gáktin sisältä nykyään tietenkin esiin iPad ja etsitään YouTubesta jutun aiheeseen kuuluva video.
Foto: NRK

Egil Keskitalo oli tällä kertaa polliisisetä ja taas sai nauraa mahan kipeäksi.
Foto: NRK

Kaikki ovat minusta loistavia näyttelijöitä ja mahtavia laulajia, kaikkein ihaninta oli kuunnella Ingá Máret Gaup-Juuson kaunista joikua.Foto: NRKOn ne vaan edelleen maailman parhaita! :D Ja tosi rock! Happy end tosin puuttui, mutta se ei ole teatterin eikä käsikirjoittajan vika, siihen tarvittaisiin meidän kaikkien panostusta.

3 kommenttia:

 1. Vaikuttaa niinhyvältä, että meidänhän onm saatava nuo tänne esiintymään niihin öljytilaisuuksiin.
  Kun aihekin on ajankohtainen, kaikkein suurimmat Vesterålenin kaasu ja öljykentät ovat ihan meidän edessä perinteisen koljannuotauspaikkamme hietikon eli Sandin vieressä.
  Ilmeisesti vesterålenilaiset uhrataan että Lofootit säästyisivät, ja poraus aloitetaan.
  Onneks oon ite silloin jo lepäilemässä, mutta säälittää junioreitten puolesta jos kalapaikat oikeasti tuhoutuvat siinä mylläkässä.
  Tosin ystävälliset öljymiehet ja varsinkin miellyttävät naiset puhuvat kalastuksen ja öljyteollisuuden rinnakkaiselosta niin kauniisti, että saattaa haltioitunut kalastaja jopa uskoa :)
  Onkohan tuo Juuso just niitä Inarin Juusoja. Toinen kysymys tuli mieleen. Osaatko saamea?

  VastaaPoista
 2. Joo, sopisi se aiheeltaan sinne teille päin kuten hyvin moneen paikkaan muissakin maissa.

  Inga Máret on kuulemma kotoisin Karesuvannosta Suomen puolelta, en tiedä hänestä sen enempää, mutta hieno ääni hänellä on. :) Joo, olen opiskellut pohjoissaamea, ja joitakin vuosia sitten osasin sitä mielestäni aika hyvin, mutta kun sitä suht vähän täällä käyttää niin paljon tuntuu unohtuvan.

  VastaaPoista
 3. Sinulle on jotakin blogissani! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :o)