tiistai 1. maaliskuuta 2011

Viäntelyä ja kiäntelyä :)

Kevään tulon kunniaksi kävin jääradalla Passatin kanssa, kun lehdessä ja Facebookissa kerran mainostettiin ilmaista kurssia. Olikin meikäläiselle terveellistä ja tarpeellista. Ja hauskaa, vaikka taustalla on tietenkin hyvin vakava tavoite: vähentää mm. tällaisia näkyjä meidän kunnassa joka nykyään on paikallislehden mukaan Finnmarkun "pahis" ainakin ulosajojen osalta.
Kuva lainattu täältä.
Ensimmäinen havainto oli että en osaa jarruttaa suoralla tiellä. No onko se mikään ihme, yritän yleensäkin välttää jarruttamista viimeiseen asti. Jarrupalat kuluu ja tie ja renkaat kuluu ja turhaa energiaa kuluu... Väistäminen ja muu kiemurtelu sujui paremmin, niin kauan kuin niihin ei kuulunut jarrupoljin. Olisiko se viäntely ja kiäntely meillä savolaisilla vähän niin kuin verissä...

Joka tapauksessa loistavaa että täällä tehdään muutakin liikenneturvallisuuden parantamiseksi kuin että otetaan välillä kortti pois meiltä pahimmilta hurjastelijoilta. ;D Kolmen päivän aikana on yhteensä yhdeksän 2,5 tunnin kurssia, ja olen iloinen että mahduin tänään mukaan vaikka olin hidas ilmoittautumaan. 

6 kommenttia:

 1. Tuommoiselle kurssille pitaisi meikalaisenkin paasta. Silloin hamassa historiassa, kun javin autoloulun, niin ei ollut minkaanlaisia liukkaan ajon kursseja. Joten on pitanyt kantapaan kautta oppia.

  VastaaPoista
 2. Huomenta Tuula! :) Itse näin paksukalloisena toivoisin että tuollainen talviajokurssi olisi autoilijoille pakollinen, mielellään joka vuosi!

  Eihän se todellisuutta vastaa, paitsi se jarrutustesti oli lähinnä, koska siihen sai tulla viimeiset kerrat 80-90 km/h. Seurauksella että abs:t kirskui ja multa loppui niissä nopeuksissa rata kesken, kunnes oivalsin että ei tässä ole tarkoitus seistä jarrun päällä. :D Muuten siellä suurimmassa osassa niistä harjoituksista nopeudet on aina alle 50 (maks. 60 km/h), ja sitten voi tietysti olla tyytyväinen itseensä jos onnistuu olemaan törmäämättä yhteenkään keilaan... Mutta kukapa tuolla maantiellä ajelee neljääkymppiä väistösuunnitelma valmiina jos hirvi tulee eteen.

  VastaaPoista
 3. Hyvä olet siis ammattimainen väisteliä, samanlaisia kursseja kävi minäkin aikoinaan.

  VastaaPoista
 4. No en nyt ihan vielä saanut mitään ammattimaisen väistelijän diplomia, jospa ensi kerralla. :D

  VastaaPoista
 5. Itse tarvitsisin kylla samanlaisen kurssin, auliaasti annan kylla brittimiehelleni neuvoja liukkaankelin talviajosta mutta todellisessa tilanteessa olisin kylla itse aivan hukassa... :)

  VastaaPoista
 6. Voisi olla tarpeellinen kurssi täälläkin. Edellisestä onkin kulunut jo "jonniin aekaa"... uskaltaako edes sanoa, oli autokoulun aikoina kaukana viime vuosituhannen puolella. No, sanotaan nyt sitten: 42 vuotta sitten olin viimeksi jääradalla ajamassa, kantikkaalla isolla autokoulun pösöllä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :o)